De ce se toaletează pisicile între ele și apoi se bat

21 Septembrie 2022
pisici toate articolele
De ce se toaletează pisicile între ele și apoi se  bat - article image

Pisicile sunt atât de ciudate și au obiceiuri nebune, cum ar fi să se rostogolească în pământ și să scoată limba când sunt mângâiate. Dar, pot fi și complicate. S-ar putea să vezi două pisici care se toaletează una pe cealaltă și următorul lucru pe care îl fac este să se lupte și să se muște. De ce fac asta?


Acestea sunt cele mai probabile motive pentru care pisicile se toaletează între ele și apoi se bat:

1. Este un semn că una dintre pisici a terminat deja toaletarea și o anunță pe cealaltă că s-a săturat
Alogrooming-ul sau toaletarea reciprocă este comună între pisici și alte animale. Potrivit dr. Pamela Perry de la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea Cornell, pisicile își petrec aproximativ 50% din zi îngrijindu-se. Aceasta poate include și îngrijirea celorlalte pisici, dacă sunt mai multe într-o gospodărie. Cu toate acestea, dacă o pisică decide că s-a săturat de îngrijire din cauza stimulării excesive, ea poate semnala cu o mușcătură care poate duce în cele din urmă la lupte.

2. Poate fi din cauza detectării unei răni sau boli
Ar putea însemna că pisica toaletată are o rană. Felinele curăță de obicei zona capului și a gâtului. S-ar putea ca pisica care o curăță să fi întâlnit o rană sau o infecție. Acest lucru are ca rezultat o reacție agitată care poate declanșa o luptă.

3. Poate face parte din rutina lor de joacă
Lupta face parte din rutina de îngrijire a pisicilor, dar ghearele rămân învelite. Părul de pe corp rămâne, de asemenea, neted și plat, nu este ridicat și țepos. De asemenea, nu există șuierat și mârâit și, deși poate manifesta tendința de a mușca, nu există nicio intenție reală de a se răni una pe alta. Se știe că jocurile între pisici, de obicei, după ce s-au îngrijit una pe cealaltă, pot include rostogolirea, lovirea cu picioarele, urmărirea și bătutul reciproc.


Acestea sunt motivele comune pentru care pisicile se toaletează între ele:

1. Este o formă de legătură între pisici
Îngrijirea în rândul pisicilor înseamnă o formă de legătură, iar pisicile care adesea se îngrijesc reciproc rareori se angajează în lupte reale. Îngrijirea reciprocă înseamnă, de asemenea, că a fost stabilit un nivel de încredere.

2. Au venit din același așternut
Dacă două pisici se îngrijesc una pe cealaltă, este cel mai probabil să provină din același cuib. Acest lucru strânge legătura dintre membrii familiei și înseamnă că aceștia au încredere unul în celălalt. De asemenea, dacă pisicile tinere din același cuib încep să îngrijească o pisică mai în vârstă, probabil că o primesc în familie.

3. Este o etapă de afecțiune
Pisicile mame își îngrijesc pisoii pentru a forma o conexiune vitală. Este, de asemenea, mijlocul lor de a-și marca teritoriul și ca un semn că pisoii fac parte din familia lor. În mod similar, înseamnă afecțiune atunci când pisicile se îngrijesc între ele într-o gospodărie cu mai multe pisici.

4. Este o formă de acceptare
Dacă ai o pisică nouă și celelalte pisici încep să o miroasă, să o lingă și să o îngrijească, înseamnă că este acceptată și protejată. Este, de asemenea, un indiciu clar că este binevenită de familie și mirosul familiei a fost transferat asupra ei.

Fapte interesante despre allogrooming


1. Pisicile de interior și de exterior practică deopotrivă alogrooming
Atât pisicile de interior, cât și cele de exterior efectuează îngrijirea semenilor lor cu aceeași frecvență. Cu toate acestea, pisicile de interior tind să o facă mai mult, deoarece sunt mai aproape de pisicile din gospodărie.

2. Pisicile practică alogrooming-ul indiferent dacă sunt sterilizate sau nu

3. Pisicile practică alogrooming-ul indiferent de sex și combinația de gen
Pisicile se îngrijesc indiferent de sex, deși experții în pisici spun că masculii tind să îngrijească alte pisici mai mult decât femelele. Partenerii de îngrijire pot fi atat masculi, cât și femele.

4. Între două pisici care se îngrijesc reciproc, va exista întotdeauna o pisică care va face cea mai mare parte a îngrijirii
S-a observat pe scară largă că atunci când două pisici se îngrijesc reciproc, va exista întotdeauna o pisică care va face cea mai mare parte a linsului și curățării.

5. Pisicile dominante sunt mai susceptibile de a fi îngrijitoarele și cele mai puțin încrezătoare sunt mai probabil să fie cele îngrijite

Experții în pisici remarcă, de asemenea, că pisicile dominante și încrezătoare sunt mai susceptibile de a fi așa-numitele îngrijitoare, în timp ce pisicile mai puțin încrezătoare și mai puțin dominante sunt mai susceptibile de a fi așa-numitele îngrijite.

6. Pisicile primesc mai multă îngrijire de la agresorii lor
Allogrooming-ul denotă dominanță, astfel că se observă adesea că pisicile care sunt de obicei victime ale pisicilor agresive vor primi mai multă îngrijire de la agresorii lor. Acest lucru poate fi confuz și surprinzător în același timp, dar Ruud van den Bos, lector și cercetător al Universității Radboud din Țările de Jos, afirmă că allogrooming-ul printre pisicile domestice este cel mai probabil o modalitate de a redirecționa agresivitatea reținută.

7. Există mai puțină îngrijire atunci când pisicile dintr-o gospodărie cu mai multe pisici sunt mai predispuse la comportamente agresive
În gospodăriile cu mai multe pisici, unde tinde să apară agresiunea, par să existe mai puține cazuri de allogrooming.

In concluzie?
Pisicile sunt ciudate, jucăușe și complicate în același timp. Se curăță una pe cealaltă și poți observa afecțiunea și legătura dintre ele, dar în clipa următoare recurg la mușcături și luptă. Acest comportament de dragoste-ura face parte din rutina lor. Cu toate acestea, se poate datora și detectării unei răni sau a unei boli, motiv pentru care toaletarea va sfârși cu mușcături și luptă. Dacă observați că luptele devin frecvente și agresive, consultați imediat medicul veterinar, deoarece poate semnifica o îngrijorare urgentă.