De ce se freacă pisica ta de tine? Iată motivele din spatele acestui comportament

24 Septembrie 2022
pisici toate articolele
De ce se freacă pisica ta de tine? Iată motivele din spatele acestui comportament - article image

De la zgârierea mobilierului până la datul din coadă, limbajul corpului pisicilor poate fi greu de descifrat. Mikel Maria Delgado, un expert în comportamentul animalelor explică de ce pisicile se freacă de stăpânii lor.

Ce înseamnă dacă o pisică se freacă de piciorul tău?
Motivele pentru care pisicile se freacă de picior au de-a face cu mirosul, spune Delgado. „Pisicile au glande odorante pe tot corpul lor”, spune ea. Datorită acelor glande, atunci când pisicile se freacă de oameni sau obiecte, își transferă mirosul, iar frecarea de cineva sau de ceva are două scopuri:

  • Le permite să marcheze obiecte ca fiind pe teritoriul lor. În esență, pisica ta „revendică și te revendică”.
  • Este un semn de afecțiune. „Le permite să-și împărtășească mirosul cu alte pisici cu care sunt prietene, creând un miros de grup”, spune Delgado. Frecându-se de picioarele tale, „pisica ta te anunță că faci parte din cercul ei”, spune ea.

Pe lângă faptul că își transferă mirosul, există un alt motiv pentru care pisicile se freacă de picioarele tale și acesta este un comportament învățat, mai degrabă decât unul instinctual. „Multe pisici învață că îți pot atrage atenția frecându-te de tine, așa că nu este neobișnuit ca pisicile să facă asta atunci când își doresc ceva, cum ar fi cina.”

Dacă o pisică se freacă de picioarele tale, înseamnă că te place?
Dacă o pisică se freacă de picioarele tale, înseamnă că vrea să arate altor pisici că tu ești stăpânul ei. Deci, da, este sigur că te place.

Când vine vorba de alte moduri în care pisicile își exprimă dragostea față de stăpâni, cât și motive pentru care pisicile miaună. „Unor feline le place să fie pur și simplu în aceeași cameră cu tine sau să se bucure de un joc interactiv și de antrenament cu tine”, explică ea. „Alte pisici sunt mai afectuoase și pot sta în poală sau pot căuta atenția.”

Ar trebui să-mi fac griji dacă pisica mea se freacă de lucruri tot timpul?
Dacă pisica ta pare puțin prea interesată de acest lucru, Delgado spune că nu există motive de îngrijorare și că este, de fapt, un comportament normal al pisicii. „Este o modalitate prin care își marchează teritoriul, iar frecarea poate ajuta pisicile să se simtă în siguranță”, spune ea. Și dacă se freacă de același lucru tot timpul, ca de exemplu, de canapea, e normal și asta. „Pisicile se întorc adesea în aceleași zone pentru a „împrospăta” mirosul.” Pe măsură ce mirosul lor dispare în timp, ele trebuie să "recupereze" persoana sau obiectul.