De ce "ciripesc" pisicile

23 Septembrie 2022
pisici toate articolele
De ce "ciripesc" pisicile - article image

Știm cu toții că pisicile torc, șuieră și miaună, dar te-ai întrebat vreodată ce se află în spatele acelui zgomot ca de pasăre?

Poate că ți-ai văzut pisica stând pe pervazul ferestrei, parcă purtând o conversație cu păsările de afară? Acesta este ciripitul pisicii tale, o vocalizare care, într-adevăr, sună similar unui strigăt de pasăre. Vocalizările pisicilor, cum ar fi miaunatul, șuieratul și torsul, au fiecare un scop, la fel și ciripitul. În calitate de părinte de pisică, s-ar putea să fii curios, nu numai de ce ciripesc pisicile, ci și cum o fac.

De ce ciripesc pisicile?
Ca expresie a entuziasmului când văd un animal pradă. Ciripitul unei pisici, un zgomot ascuțit, asemănător unui piuit, se face în așteptare, atunci când pisica vede o pasăre, o jucărie sau un insectă care îi activează instinctele naturale de vânătoare, spune Emily Wilson, DVM, de la Fuzzy Pet Health. Cu acest tip de ciripit, s-ar putea să observați pisica dvs. ciripind în timp ce își mișcă rapid coada înainte și înapoi, împreună cu pupilele dilatate și clănțănirea dinților.

Ca un salut. Unele pisici ciripesc atunci când salută alte pisici sau oameni pentru a arăta că sunt bucuroase să le vadă. Aceste episoade de ciripit nu apar de obicei împreună cu comportamentele descrise mai sus. „Acest tip de ciripit este asociat cu o emoție generală sau o vocalizare fericită de salut”, spune dr. Wilson.

Când îți auzi pisica ciripind la tine, încearcă să o mângâi sau să te joci cu jucăria ei preferată pentru a o liniști și a-ți îmbunătăți legătura cu ea. Pentru a încuraja ciripitul pisicii, căutați o jucărie care simulează o interacțiune naturală de vânătoare, sugerează dr. Wilson. „Acesta poate include jucării pentru pisici cu pene, zgomote de păsări, indicatori laser sau chiar „TV cu păsări” (videoclipuri cu păsări).”

Cum ciripesc pisicile?
Potrivit International Cat Care, pisicile au trei tipuri diferite de vocalizări: murmur, miaunat și sunete agresive. Ciripitul, ca și torsul, se încadrează în murmur, deoarece se face în primul rând cu gura închisă, explică dr. Wilson.

Pisicile mari, cum ar fi tigrii, scot un sunet asemănător, dar format diferit, numit „suflături”. Dr. Wilson spune că este produsă prin „suflare de aer prin nări cu gura închisă”. La pisicile mari, sunetul este folosit pentru a saluta o altă pisică sau ca semn de fericire. În mod similar, ciripitul este efectuat cu gura aproape închisă atunci când pisica împinge aerul peste corzile vocale.

Sunt pisicile fericite când ciripesc?
Pisicile sunt de obicei vesele când ciripesc, deoarece fie anticipează o vânătoare, fie salută un om. Când o pisică este entuziasmată de o pasăre sau insectă pe care o vede, aceasta poate lua poziția de pândă și poate rămâne la pământ. Pe de altă parte, „Pisicile care salută un coleg de casă sau un membru al familiei își vor arăta adesea fericirea dând capul sau cerând atenție”, în timp ce fac zgomotul ciripit, spune dr. Wilson. Un alt mod în care unor pisici le place să salute este frecându-se de picioarele stăpânului.