Care sunt cele mai comune substanțe toxice pentru animalele de companie

22 Septembrie 2022
general toate articolele
Care sunt cele mai comune substanțe toxice pentru animalele de companie - article image

În calitate de proprietar de animal de companie, vrei să-ți păstrezi prietenul blănos în siguranță și sănătos, dar natura curioasă a animalului tău de companie uneori îi poate crea probleme. Animalele investighează lumea cu gura și pot ingera accidental substanțe otrăvitoare.

Medicamente fără prescripție medicală
Chiar și un medicament care nu necesită rețetă poate fi extrem de periculos pentru animalul tău de companie. Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, pot provoca insuficiență renală acută și nu trebuie administrate niciodată animalelor de companie. Nu încerca să tratezi problemele medicale ale animalului de companie fără a consulta un medic veterinar și nu îi oferi niciodată un medicament care nu este aprobat pentru uz veterinar.

Medicamente de uz uman
Medicamentele pentru ADHD, antidepresivele și medicamentele pentru inimă au fost ingerate cel mai frecvent de animalele de companie. Păstrează toate medicamentele, atât pe bază de rețetă, cât și fără rețetă, depozitate în siguranță, unde animalul de companie nu poate ajunge.

Ce alimente sunt toxice pentru animalele de companie?
Multe alimente care sunt sigure pentru oameni pot fi mortale pentru animalele de companie. Păstrează următoarele alimente toxice departe de însoțitorul tău iubit:

Ciocolată
Xilitol (deseori găsit în guma fără zahăr)
Nuci de macadamia
Struguri și stafide
Ceapă
Usturoi
Alcool
Băuturi cu cofeină
Aluat crud de drojdie
Carne crudă sau insuficient gătită
Nu lăsa niciodată hrana acolo unde animalul de companie poate ajunge la ea și nu lăsa animalele de companie în bucătărie când copiii mănâncă pentru a preveni să înghită hrana căzută.

Dar produsele de uz veterinar pe bază de rețetă?
Medicamentele prescrise pentru animale sunt adesea aromate pentru a crește palatabilitatea, astfel încât animalele de companie le pot confunda cu bunătăți și pot mânca mai mult decât este prescris. Animalele de companie curioase pot mânca chiar și pastile care nu sunt aromate, așa că nu lăsa toate medicamentele la îndemâna animalului.

Ce alte articole de uz casnic sunt periculoase pentru animalul meu de companie?
Produsele precum vopseaua, lipiciul și substanțele chimice de curățare sunt adesea lăsate la îndemână presupunând că animalele de companie nu vor mânca aceste substanțe cu gust prost. Dar, uneori, animalele de companie sunt tentate să le testeze fiindcă au o textură interesantă. Produsele de uz casnic pot conține substanțe chimice periculoase, iar unii adezivi de uz casnic se extind în stomac, provocând un blocaj care pune viața în pericol.

Rodenticide
Produsele concepute pentru a ucide rozătoarele sunt deosebit de periculoase pentru animalele de companie, care pot fi tentate să mănânce cărămizile, granulele sau peletele gustoase lăsate în afară pentru șoareci și șobolani. Rodenticidele ucid rozătoarele provocând sângerări interne, niveluri ridicate de calciu, inflamarea creierului sau producerea de gaze toxice. Nu pune niciodată momeală pentru șobolani acolo unde animalul tău de companie o poate găsi și ține-ți animalul de companie închis în curte pentru a-l împiedica să mănânce rodenticidele.

Insecticide și animale de companie
Momelile pentru furnici, spray-urile pentru insecte pot fi otrăvitoare pentru animalul tău de companie. Citește etichetele pentru a asigura utilizarea corectă a acestor produse și pentru a preveni expunerea animalelor de companie în timpul și după utilizare. Păstrează toate insecticidele pe rafturi înalte, pentru a nu fi la îndemâna animalelor de companie.

Plante toxice pentru animalele de companie
Plantele de interior, jardinierele și aranjamente de interior pot fi toxice pentru animalele de companie. Pisicile, cărora le place în special să mănânce verdeață, sunt sensibile la multe tipuri de plante, dar și câinii pot fi expuși riscului. Cele mai comune plante toxice includ:

Crocus de toamnă
Azalee
Cyclamen
Narcise
Dieffenbachia
Zambilă
Kalanchoe
Lăcrămioare
Crini
Oleandru
Palmier Sago
Lalelele


Dacă animalul tău de companie mănâncă frunze, flori sau tulpini, du-l imediat la medicul veterinar, impreuna cu o probă din planta ingerată. Deși semnele de toxicitate pot să nu fie evidente, este vital să elimini materialul otrăvitor cât mai curând posibil pentru a preveni absorbția toxinelor în organism.

Produse de grădină și animale de companie
Multe produse folosite pe gazon, grădini și flori pot provoca toxicitate la animalele de companie. Îngrășămintele obținute din făină de oase sau de sânge sunt tentante pentru animalele de companie și pot provoca pancreatită sau se pot aglomera în intestine sau stomac, provocând un blocaj. Alte îngrășăminte și erbicide aplicate pe gazon pot conține, de asemenea, substanțe chimice toxice.