Câinii plâng? Cum știi când câinele tău este trist

21 Septembrie 2022
câini toate articolele
Câinii plâng? Cum știi când câinele tău este trist - article image

Câinii pot simți tristețe și pot vărsa lacrimi 
Dacă te-ai uitat vreodată în ochii câinelui tău în timp ce acesta este mustrat, după ce a călcat pe un spin ascuțit sau în timp ce te privește plecând pentru o zi, atunci nu trebuie să fii un expert în comportamentul câinilor pentru a ști că și ei se pot simți triști – și arată asta. Un nou studiu sugerează chiar că pot vărsa lacrimi de fericire atunci când își revăd stăpânii. Dar...

Plâng câinii?
Câinii experimentează o serie de emoții, inclusiv fericire, frustrare, dragoste, plictiseală, bucurie, durere, loialitate și, da, tristețe, spune Linda Simon, un medic veterinar autorizat și consultant veterinar pentru ThePets. „Și au modalități de a-și exprima fiecare dintre aceste sentimente”, adaugă ea. Cu toate acestea, plânsul probabil nu este una dintre acele expresii de tristețe.

Concluzia este că câinii nu își exprimă tristețea în același mod în care o facem noi. „Oamenilor le place să „umanizeze” prietenii noștri cu patru picioare, dar deși este distractiv să presupunem că câinii gândesc așa cum o facem noi, pur și simplu nu este cazul”, spune antrenorul de câini veteran și comportamentist Jen Jones, fondatorul Your Dog Advisor. „Câinii sunt mai puțin complicați decât oamenii, mai ales când vine vorba de emoțiile lor.” Dacă crezi că te gândești prea mult la sentimentele câinelui tău, știi că la asta se gândește de fapt câinele tău.

Ce îi intristează pe caini?
Câinii se simt triști pentru multe dintre aceleași motive pentru noi, cum ar fi durerea, singurătatea, pierderea, spune dr. Simon. În timp ce pentru majoritatea câinilor tristețea este de scurtă durată, unii, uneori, pot experimenta o tristețe foarte profundă și de lungă durată. De exemplu, au existat relatări verificate despre câini îndoliați care au așteptat fidel zi de zi pe mormintele stăpânilor, tânjind ca proprietarii lor decedați să se întoarcă. Amintiți-vă, există o mulțime de moduri în care animalele de companie spun: „Te iubesc”.

Acestea nu sunt însă singurele motive. O altă sursă potențială de tristețe este compasiunea câinelui tău pentru tine. Când omul lor este trist, un câine își va exprima adesea și tristețea, chiar dacă nu înțelege de ce ești supărat, spune Jones.

Câinii sunt mai inteligenți din punct de vedere emoțional, în special atunci când vine vorba de a citi sentimentele oamenilor lor. „Ei sunt incredibil de implicați în sentimentele noastre, emoțiile, expresiile faciale și chiar sănătatea noastră”, spune Jones. „Așadar, în timp ce câinii nu pot exprima tristețea în același mod complex în care o fac oamenii, cu siguranță ei înțeleg și simt mult mai mult decât am putea realiza.”

Cum plâng câinii?

Câinii pot plânge într-unul din două moduri: vocal și cu lacrimi. Când vine vorba de acele zgomote care sună trist, câinele tău cel mai probabil încearcă să-și exprime entuziasmul, frustrarea, anxietatea sau durerea. Ar putea, de asemenea, să caute atenție, răsfăț sau ar putea avea nevoie să fie lăsați să-și facă treaba. Dacă câinele tău plânge noaptea și nu-l lași să doarmă în camera ta, probabil că speră să fie lăsat să se culce cu tine. Ar putea fi și unul dintre acele lucruri pe care câinele tău și-ar dori să le știi.

Totuși, dr. Simon observă că oamenii par a fi singurele ființe care plâng lacrimi de emoție, așa că dacă vezi că ochii puiului tău lăcrimează, acele lacrimi nu sunt cel mai probabil un indiciu al sentimentelor lor. Dar ce înseamnă acele lacrimi de câine?

La fel ca oamenii, ochii câinilor produc lacrimi pentru a-i menține curați, protejați și lubrifiați. Cu toate acestea, canalele lacrimale canine sunt structurate diferit, canalizând lichidul înapoi în corpul lor, mai degrabă decât să-l reverse pe obraji. Așadar, dacă îți vezi câinele „plângând”, ar putea fi necesară o vizită la veterinar. Potrivit dr. Simon, acest lucru poate semnala un canal lacrimal blocat, alergii, ceva în ochi, o infecție sau o leziune a ochiului.

Cum exprimă câinii tristețea?
Câinii pot plânge ca oamenii. Cu toate acestea, când vine vorba de a comunica tristețea, câinii au propriile lor moduri distinctive, spune Jones. Când câinii plâng, iată ce ar putea însemna:

Scâncete sau văicăreală. Acesta este unul dintre primele moduri prin care câinii învață să comunice, deoarece cățeii folosesc instinctual acest zgomot pentru a „striga” după mama lor. Ca animale adulte, pot continua să folosească scâncetul pentru a comunica cu tine, mai ales dacă ești receptiv la el.

Scuturat sau tremur. Unii câini se vor scutura sau tremura atunci când sunt supărați, în special ca răspuns la mustrări sau la ceva care îi sperie, spune dr. Simon.

Ascunzându-se. Unii câini, în special cei sensibili, se pot ascunde în „locul lor sigur”, ca într-o ladă sau sub pat, atunci când sunt triști, spune dr. Simon. Este posibil să observați acest comportament și dacă aveți un animal de companie anxios. Dacă este cazul, există produse care ar putea ajuta la anxietatea câinelui.

Nevoia de atingere. Mulți câini vor căuta confortul uman atunci când sunt triști; acesta este adesea cazul dacă tristețea lor este legată de durere, boală, singurătate sau plictiseală. Dacă câinele tău se comportă în mod deosebit de nevoiaș, s-ar putea să se simtă dezamăgit.

Ignorându-te. Refuzul de a face contact vizual cu tine, a nu asculta comenzile, a-ți întoarce spatele sau a intra într-o altă cameră sunt moduri prin care câinii mai puțin sensibili pot arăta că sunt triști sau supărați pe tine, spune dr. Simon.

Indicii unice. Deoarece oamenii și câinii lor au adesea o legătură specială, un anumit comportament va fi unic pentru ei, spune Jones. Aceasta înseamnă că doar tu ești în măsură să înțelegi când câinele este trist și de ce. De exemplu, câinele îți poate aduce un obiect confortabil, cum ar fi pătura lui, poate face un zgomot unic sau poate face un anumit gest cu laba lui. Important nu este modul în care își arată tristețea, ci mai degrabă să o înțelegi și să-i oferi un plus de dragoste. A cunoaște stilul de comunicare al câinelui tău este unul dintre obiceiurile adevăraților proprietari de câini.

Pot câinii să plângă de bucurie?
O nouă cercetare spune că da, câinii pot plânge de bucurie! Proprietarii de câini cunosc prea bine reuniunile emoționante pe care le au cu câinii lor - datul din coadă, lătratul, linsul, săritul și privitul. Uneori, câinii sunt atât de entuziasmați încât chiar fac pipi. Oamenii de știință au descoperit că această relație socio-emoțională este una puternică.

Un studiu din 2022 publicat în Current Biology a examinat 22 de perechi de câini-proprietar și a remarcat că atunci când câinii și-au văzut stăpânii după ce au petrecut între cinci până la șapte ore, câinii au produs lacrimi, care ar putea fi legate de eliberarea hormonului de legătură, oxitocina. În plus, atunci când câinii au fost întâmpinați de alți membri ai familiei, cercetătorii au descoperit o scădere semnificativă a volumului lacrimilor. Da, chiar și știința spune că puiul tău te iubește din plin!