Beneficiile deținerii unui animal de companie pentru sănătate și starea de spirit

20 Septembrie 2022
câini pisici general toate articolele
Beneficiile deținerii unui animal de companie pentru sănătate și starea de spirit - article image

A avea un animal de companie vine la pachet cu multiple beneficii pentru starea de sănătate.

Iată cum îngrijirea unui câine, a unei pisici sau a unui alt animăluț poate ajuta la ameliorarea depresiei și a anxietății, la reducerea stresului și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Beneficiile deținerii unui animal de companie

În primul rând, este vorba de starea instantă de bucurie care vine odată cu momentul în care primești în viața ta un animăluț. Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt încă conștienți de multiplele beneficii pentru sănătatea fizică și mintală de care se pot bucura atunci când se ghemuiesc lângă prietenul lor necuvântător.

Abia recent studiile au început să exploreze, din punct de vedere științific, beneficiile legăturii dintre om și animal.

Animalele de companie au atins un anumit nivel al evoluției, devenind astfel puternic adaptate comportamentului uman, precum și emoțiilor noastre. Câinii, de exemplu, sunt perfect capabili să înțeleagă multe dintre cuvintele pe care le folosim. Cu atât mai mult, aceștia ne pot interpreta tonul vocii, limbajul corpului, gesturile. Și, ca orice prieten adevărat, câinele ne rămâne loial. El se va uita în ochii noștri pentru a ne evalua starea emoțională și pentru a încerca să înțeleagă ce gândim și ce simțim.

Prezența animalelor de companie, în special a câinilor și pisicilor, poate reduce semnificativ stresul, anxietatea și depresia, poate ușura singurătatea, poate încuraja mișcarea/exercițiul fizic, joaca și chiar poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Îngrijirea unui animal ajută copiii să crească în siguranță, aceștia devenind astfel mult mai activi și, totodată, mult mai responsabili. Animalele oferă, de asemenea, o companie neprețuită pentru cei vârstnici.

Cu alte cuvinte, prezența unui animăluț adaugă bucurie și dragoste necondiționată vieții tale.

Orice animal de companie contribuie la optimizarea stării de sănătate

Deși este adevărat că oamenii care au animale de companie experimentează beneficii mai mari pentru sănătate decât cei fără, animalul de companie nu trebuie să fie neapărat un câine sau o pisică.

Un iepure este ideal în cazul celor alergici la alte animale sau în cazul deținerii unui spațiu limitat.

Păsările încurajează interacțiunea socială, mai ales în cazul vârstnicilor. Șopârlele și alte reptile pot fi, de asemenea, tovarăși exotici. Chiar și urmărirea peștilor într-un acvariu reprezintă un moment relaxant și ajută la reducerea tensiunii musculare, precum și la menținerea unui ritm regulat al bătăilor inimii.

Studiile au demonstrat că:

  • Deținătorii de animale de companie sunt mai puțin susceptibili de a suferi de depresie decât aceia care nu alături un prieten necuvântător.
  • Persoanele cu animale de companie au o tensiune arterială mai mică în situațiile stresante decât cei fără.
  • De asemenea, un studiu a constatat că, atunci când persoanele cu hipertensiune au adoptat câini dintr-un adăpost, aceasta s-a reglat, scăzând semnificativ încă din primele luni.
  • Momentele de joacă cu un câine, o pisică sau un alt animal de companie cresc nivelul de serotonină și dopamină, responsabile cu starea de bine, de calm și relaxare.
  • Proprietarii de animale de companie au un nivel mult mai scăzut al trigliceridelor și colesterolui (indicatori ai bolilor cardiace) decât cei care nu au un animăluț.
  • Pacienții care au avut atac de cord și au animale de companie supraviețuiesc mai mult decât cei fără animale de companie.
  • Proprietarii de animale de companie de peste 65 de ani fac cu 30% mai puține vizite doctorui decât cei care nu au.

Unul dintre motivele acestor efecte terapeutice este acela că animăluțele îndeplinesc nevoia umană de bază – a iubirii, a afecțiunii.

S-a dovedit chiar și faptul că prizonierii din închisori prezintă schimbări clare de comportament, pe termen lung, după ce interacționează cu animalele de companie, mulți dintre aceștia experimentând sentimentul de afecțiune pentru prima dată.

Mângâierea, îmbrățișarea, atingerea unui animal iubitor poate calma rapid în cazul unei situații de stres sau a unei stări de anxietate. De asemenea, prezența unui animal de companie alungă senzația de singurătate. Câinii, în special, reprezintă un excelent stimulent pentru mișcare și exerciții fizice, ceea ce ajută substanțial starea de spirit și contribuie la vindecarea depresiei.

Un stil de viață sănătos datorită animalelor

Adoptarea unor modificări în stilul de viață joacă un rol important în atenuarea simptomelor depresiei, anxietății, stresului, a tulburării bipolare și a sindromului post-traumatic.

Îngrijirea unui animal de companie îți transformă stilul de viață într-unul sănătos, prin:

  • mișcare/exerciții fizice: a merge cu cățelușul la plimbare sau la alergat sunt modalități distractive și pline de satisfacții de a introduce sportul în programul tău.

Studiile au arătat faptul că proprietarii de câini sunt mult mai predispuși la îndeplinirea sarcinilor zilnice, iar exercițiile constante sunt extrem de benefice (dar și distractive) și pentru animăluț. Acest lucru va întări legătura dintre voi, va spori conexiunea, eradicând majoritatea problemelor comportamentale ale câinelui și menținându-l, totodată, în formă, deci sănătos.

  • companie de calitate: prezența unui prieten de nădejde ajută la prevenirea îmbolnăvirilor și chiar îți prelungește viața – este știut faptul că izolarea și singurătatea pot declanșa simptome de depresie.

Îngrijirea unui animăluț contribuie la sentimentul de a ne simți utili, apreciați și doriți, îndepărtându-ne, totodată, atenția de la problemele și grijile de tot felul, mai ales dacă suntem singuri.

Majoritatea proprietarilor de câini și pisici vorbesc cu animăluțele lor de companie, ceea ce îi ajută să depășească mai ușor momentele dificile. Ce poate fi mai frumos și mai îmbucurător decât întoarcerea acasă la un prieten iubitor, care ți-a dus dorul?

  • cunoașterea de oameni noi/interacțiunea socială: animalele de companie sunt un excelent “liant” social pentru deținătorii lor, ajutându-i să înceapă și să mențină noi prietenii.

Proprietarii de câini se opresc frecvent și discută atunci când se întâlnesc în timpul plimbărilor, drumeților sau în locurile special amenajate. De asemenea, cei care au un prieten necuvântător întâlnesc oameni noi în magazinele destinate nevoilor animalelor sau la cursurile de antrenament/dresaj.

  • reducerea anxietății: a fi însoțit de un animăluț îți oferă confort, bucurie, ajută la ameliorarea stării de anxietate, precum și la redobândirea încrederii în sine pentru aceia care sunt temători să iasă în lume.

Întrucât animalele au tendința de a trăi clipa, de a se bucura de momentul prezent – ele neavând griji legate de ceea ce s-a întâmplat ieri sau de ceea ce s-ar putea întâmpla mâine – acest lucru te ajută mult, preluând acest comportament, respectiv a fi ancorat în prezent și a te bucura din plin de el.

  • contribuie la o bună organizare/o rutină frumoasă și benefică a fiecărei zile: majoritatea animăluțelor de companie, în special câinii, necesită un program regulat de hrănire, joacă și exerciții fizice.

A avea o astfel de rutină (consecventă) menține atât starea de bine și de echilbru a prietenului tău necuvântător, cât și a ta. Indiferent de starea ta de spirit pe care o ai – deprimare, anxietate sau stres – privirea, gesturile și nevoia de atenție ale animăluțui tău te vor motiva să te ridici din pat - pentru a-l hrăni, a face mișcare și a avea grijă de el.

  • oferă ameliorarea semnificativă a stresului senzorial. Atingerile și mișcarea reprezintă două modalități sănătoase de gestionare rapidă a stresului/momentelor tensionate.

Mângâierea unui câine, a unei pisici sau a oricărui alt animăluț scade tensiunea arterială și ajută la menținerea unei stări de calm, de bine, de relaxare.

  • contribuie la menținerea în formă, la pierderea în greutate. Cu alte cuvinte, dacă deții un animăluț de companie, vei reuși să slăbești, dacă îți dorești acest lucru.

Un studiu wellness din cadrul Northwestern Memorial Hospital din Chicago a descoperit faptul că plimbarea unui câine (mai ales dacă și acesta este supraponderal) a ajutat atât animăluțul, cât și proprietarul să scape de kilogramele în plus.

Cercetătorii au descoperit faptul că prietenii blănoși au oferit sprijin în mod similar oamenilor de alături.

Un alt studiu al Centrului de Cercetare pentru Interacțiunea Om-Animal a constatat faptul că pacienții care și-au plimbat câinii de terapie timp de până la 20 de minute, timp de cinci zile pe săptămână au pierdut în medie 14,4 kilograme într-un an, fără a-și schimba dieta.

Un al treilea studiu, realizat de producătorul de hrană pentru câini Mars Petcare, a ajuns la concluzia că oamenii care au un câine fac cu 30 de minute mai multă mișcare pe săptămână decât înainte de a avea animăluțul.

Beneficiile animalelor de companie pentru vârstnici

Pe lângă faptul că oferă o prezență vitală și reprezintă un motiv de bucurie, deținerea unui animal de companie poate juca un rol important în viața trăită frumos și sănătos, ajutând la:

  • găsirea motivației, a unui sens în viață

Pe măsură ce anii trec, vom pierde lucruri care anterior ne-au ocupat timpul și au dat un scop vieții noastre. Astfel că ne retragem din viața profesională, copiii se pot muta departe, etc. Îngrijirea unui animăluț de companie aduce plăcere și ne ajută să ne ridicăm moralul, optimismul și sentimentul de valoare de sine. De asemenea, alegerea adopției unui animal de companie dintr-un adăpost, în special a unuia mai în vârstă, sporește sentimentul de împlinire, știind că am salvat și am oferit iubire unui animăluț care, altfel, ar fi fost eutanasiat.

  • a rămâne conectați

Menținerea interacțiunii sociale nu este întotdeauna ușoară, mai ales pe măsură ce îmbătrânim și intervin anumite situații – pensionarea, problemele de sănătate, decesul sau relocarea membrilor apropiați ai familiei sau prietenilor, etc. Iar a ne face prieteni noi devine, cumva, tot mai greu. Animalele de companie, în special câinii, sunt o modalitate excelentă pentru vârstnici de a purta conversații, de a interacționa, de a cunoaște oameni noi.

  • creșterea vitalității

Putem depăși multe dintre provocările fizice asociate îmbătrânirii având grijă de noi. Câinii, pisicile și alte animale de companie încurajează joaca, râsul, exercițiile fizice, starea de bine în general, ceea ce contribuie la întărirea sistemului imunitar și, implicit, la creșterea nivelului energiei.

Cum ajută animalele de companie adulții cu boala Alzheimer sau cu demență

Ca parte a bolii, pacienții cu Alzheimer pot prezenta o varietate de probleme comportamentale, multe dintre acestea fiind legate de incapacitatea de a face față stresului.

Cercetările din cadrul Universității din California au concluzionat că pacienții cu Alzheimer suferă mai puțin de stres și au mai puține accese de anxietate dacă există un câine sau o pisică în casă.

Animalele de companie oferă o sursă de comunicare pozitivă, non-verbală. Interacțiunea jucăușă și atingerea blândă a unui animal docil ajută la calmarea unui pacient cu Alzheimer și la evitarea comportamentului agresiv – la fel și expunerea în fața unui acvariu.

Beneficiile animalelor de companie pentru copii

Nu doar faptul că acei copii care cresc în prezența animalelor de companie au un risc mult mai scăzut de alergii și astm, dar mulți deprind astfel un comportament grijuliu, responsabil, precum și sentimentele de compasiune și empatie.

Spre deosebire de părinți sau profesori, animalele de companie nu sunt niciodată critice, nu ceartă, nu dau ordine. Dimpotrivă, ele sunt mereu iubitoare, protectoare, iar simpla lor prezență oferă copiilor un sentiment de siguranță. Totodată, a avea mereu prezent un animăluț ajută la atenuarea anxietății de separare la copii atunci când mama și tata nu sunt prin preajmă.

De asemenea, dragostea și compania unui animăluț îl face pe copil să se simtă important și contribuie la dezvoltarea unei imagini de sine pozitivă.

Copiii atașați emoțional de animalele lor de companie sunt mult mai capabili să construiască relații cu alte persoane.

Studiile au arătat, de asemenea, că animăluțele ajută la calmarea copiilor hiperactivi sau excesiv de agresivi. Desigur, atât animalul, cât și copilul trebuie să fie antrenați pentru a se comporta corespunzător unul cu celălalt.

Un animal de companie contribuie, totodată, la dezvoltarea unei minți în continua expansiune, învățând un copil ce înseamnă empatia și înțelegerea. Copiii vorbesc cu animalul lor de companie fără teama de respingere, ceea ce le permite să-și dezvolte încrederea și chiar vocabularul.

Deținerea chiar și a unui animal de companie mic, aflat într-o cușcă - cum ar fi un hamster - reprezintă o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii responsabilitatea.

La fel ca și adulții, copiii beneficiază de momentele de joacă alături de animăluțul lor de companie. Ceea ce este o sursă de calm și relaxare, precum și prilej de stimulare pentru creier și corp. Jocul cu un animal de companie poate fi chiar o invitație spre învățare pentru un copil, căci îi stimulează imaginația și curiozitatea. Recompensele antrenării (dresării) unui câine pentru a efectua un nou truc, de exemplu, îi învață pe copii importanța perseverenței. Nu în ultimul rând, îngrijirea zilnică a unui prieten blănos oferă copilului un beneficiu de necontestat: bucuria imensă a fiecărui moment petrecut astfel.

Ajutor semnificativ în cazul copiilor cu tulburări de învățare sau alte afecțiuni similare

Unii copii cu autism sau alte dificultăți de învățare sunt mult mai capabili să interacționeze cu animalele decât cu oamenii. Copiii autişti se bazează adesea pe indiciile non-verbale pentru a comunica, la fel cum fac și animăluțele. Iar această conectare dintâi cu un animal de companie ajută un copil autist în interacțiunile umane.

De asemenea, prietenii patrupezi ajută copiii cu dizabilități de învățare să-și regleze stresul și să se calmeze, pregătindu-i pentru depășirea provocărilor date de tulburările lor.

Joaca și exercițiile fizice cu un animal pot ajuta un copil cu tulburări de învățare/comportament să rămână alert și atent pe tot parcursul zilei. Poate fi, de asemenea, un antidot excelent pentru stresul și frustrarea cauzate de aceste dizabilități.

Atenție însă – deținerea unui animal de companie reprezintă un angajament major!

În ciuda tuturor beneficiilor – și nu sunt puține – este important să luăm în considerare faptul că un animal de companie nu reprezintă un remediu miraculos pentru problemele de sănătate mintală.

Deținerea unui animal este extrem de benefică și reconfortantă doar pentru cei care iubesc și apreciază cu adevărat animalele domestice și care, totodată, au timpul și resursele financiare necesare pentru ca animăluțul de companie să fie fericit și sănătos.

Astfel, chiar dacă iubești animalele, este important să înțelegi tot ceea ce implică îngrijirea sa. Deținerea unui animal de companie este o responsabilitate mare/un angajament major pe care îl vei avea pe întreg parcursul vieții animalului - poate 10 sau 15 ani, în cazul câinilor. Iar la sfârșitul acelui angajament, te vei confrunta cu durerea și doliul care vin odată cu pierderea prietenului mult iubit.

Alte dezavantaje ale deținerii unui animal de companie includ:

  • costurile considerabile

Cheltuielile cu hrana, îngrijirea veterinară, jucăriile, îmbrăcămintea și alte articole necesare, etc. Iar dacă sunteți șomer sau pensionar, cu un venit fix limitat, vă va fi greu să faceți față acestor cheltuieli legate de deținerea unui animăluț.

  • timp și atenție

După cum vă poate confirma orice proprietar de câine, nu există nimic mai trist decât a te întoarce acasă la un suflet care a stat singur și te-a așteptat întreaga zi. Câinii au nevoie de exerciții zilnice pentru a rămâne calmi și echilibrați; iar majoritatea celorlalte animale de companie necesită și ele cel puțin îngrijire și atenție zilnică.

  • deținerea unui animal de companie poate reduce o parte din activitatea ta socială, căci un câine poate fi lăsat singur doar o perioadă limitată de timp.
  • unele animale de companie pot strica anumite lucruri prin casă

Oricărui animal de companie i se poate întâmpla un incident ocazional acasă. Însă unele pisici sunt predispuse la a rupe tapițeria, unii câini la a roade pantofi, etc. În timp ce antrenamentul poate ajuta la eradicarea acestui tip de comportament negativ/distructiv, acesta poate rămâne comun mai ales la animalele lăsate singure, private de exerciții zilnice sau stimulare pentru perioade lungi.

  • grijă în interacțiunea cu animăluțele

Majoritatea câinilor, indiferent de mărime și rasă, sunt capabili să provoace și diverse răni oamenilor, dacă aceștia nu se comportă în mod responsabil cu ei. Și pisicile pot zgâria sau mușca. Proprietarii de animale trebuie să fie atenți la orice pericol, în special în preajma copiilor.

  • anumite riscuri pentru sănătate

Animalele de companie prezintă riscuri pentru sănătate pentru unii oameni. Deși există și unele boli care pot fi transmise de la câini și pisici la oameni, alergiile reprezintă cel mai frecvent risc pentru sănătate al deținerii acestora. Astfel, dacă dumneavoastră sau un membru al familiei ați fost diagnosticat cu o alergie la vreun animal de companie, luați în considerare cu atenție dacă puteți trăi cu simptomele specifice înainte de a vă angaja să luați un animăluț. Luați în considerare, de asemenea, faptul că unii prieteni sau rude cu acest tip de alergii ar putea să evite să vă mai viziteze acasă dacă aveți un animal de companie.

Alegerea animalul de companie ideal

Dacă ai decis că îți dorești să ai și tu un animal de companie, felicitări – ești pe cale să aduci în viața ta o relație unică și plină de bucurii și satisfacții.

În timp ce oamenii care au animale de companie tind să fie mai fericiți, mai independenți și să se simtă mai în siguranță decât cei care nu au, este important să știi să selectezi tipul de animal de companie care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului tău de viață.

Discută și cu ceilalți membri ai familiei, pentru a conveni asupra calităților pe care le doriți la un animal de companie, dar și asupra acelor aspecte pe care ați prefera să le evitați. În cazul cel mai bun prieten al omului (câinele), de exemplu, acesta vine în nenumărate rase sau amestecuri de rase, fiecare oferind un complex aparte de trăsături ale personalității sale.

Iată câteva lucruri care trebuie luate în considerare în alegerea animăluțului de companie:

Locuiești într-un apartament sau într-o casă cu grădină/curte generoasă? Acest lucru va determina în mare măsură dimensiunea animalului cel mai potrivit pentru casa ta. De exemplu, o pisică, un iepure sau un animăluț în cușcă pot fi mai potrivite pentru locuința în apartament decât un câine de talie medie sau mare.

Cât timp va petrece animalul singur în fiecare zi? Dacă ești plecat în cea mai mare parte a zilei - și nu intenționezi să angajezi un îngrijitor sau să-i pui la dispoziție suficient spațiu de mișcare - vei dori un animal care nu are nevoie de atât de multă atenție, deci nu un câine.

Locuiești cu copii (mici) sau cu cineva fragil ori cu dizabilități care ar putea fi afectat în vreun fel de un câine de talie mare, de exemplu? Atunci poate că un animal mai micuț reprezintă o opțiune mai sigură.

În cele din urmă, atunci când alegi un animal de companie, e nevoie să fii sincer cu tine însuți/însăți în legătură cu stilul de viață preferat și cu tipul de animal de companie pe care ai dori și ai fi capabil să îl îngrijești. Dacă ai îndoieli cu privire la îngrijirea unui animal mai mare, începi treptat, ușor-ușor – de exemplu, cu un pește sau un animal mai mic, în cușcă. Vezi cum te descurci și mergi mai departe de acolo.

Adăpostirea și salvarea animalelor

Indiferent dacă sunt de rasă mixtă sau pură, câinii și pisicile adoptați dintr-un adăpost sau dintr-un grup de salvare sunt animale de companie excelente.

În majoritatea cazurilor, animalele ajung într-un adăpost fără vina lor. Este posibil ca proprietarul să fi murit sau să se fi mutat într-un loc care nu permite deținerea animalelor de companie sau animalul de companie poate că a fost abandonat de stăpâni iresponsabili care i-au cumpărat dintr-un capriciu și au descoperit ulterior că nu pot sau nu doresc să aibă grijă de ele în mod corespunzător.

Un animal de adăpost sau salvat care prezintă un comportament agresiv este de obicei eutanasiat, nu oferit spre adopție.

Grupurile de salvare încearcă să găsească case potrivite pentru câini, pisici și alte animale de companie nedorite sau abandonate, multe dintre ele luate din adăposturi unde altfel ar fi fost eutanasiați.

De obicei, voluntarii au grijă de animale până când își găsesc un cămin permanent. Aceasta înseamnă că salvatorii sunt adesea foarte familiarizați cu personalitatea unui animal de companie și te pot ajuta cu sfaturi – dacă animalul de companie s-ar potrivi nevoilor tale.

Prin adoptarea unui animal dintr-un adăpost sau dintr-o organizație de salvare, nu doar că vei oferi o casă unui animal de companie merituos, dar, de asemenea, probabil că-i vei salva viața.

Alternative la deținerea animalelor de companie

Dacă nu ai timpul, banii sau capacitatea necesară de a deține un animal de companie cu normă întreagă, există și alte modalități prin care poți experimenta beneficiile pentru sănătate oferite de prezența acestora.

Te poți oferi să plimbi câinele unui vecin, de exemplu, sau poți fi voluntar la un adăpost pentru animale. Cele mai multe adăposturi sau grupuri de salvare îi întâmpină cu brațele deschise pe cei care vor să ajute la îngrijire sau să asiste la evenimentele de adopție. Și, astfel, nu doar că te vei ajuta pe tine însuți, ci și prietenii necuvântători.

De asemenea, unele adăposturi de animale și grupuri de salvare oferă programe de adopție temporară a animalelor de companie. Câinii și pisicile disponibili pot fi scoși la plimbări sau la întâlniri de joacă. Poți, de asemenea, să cazezi temporar un animal până când i se găsește un doritor sau până decizi dacă animalul este potrivit sau nu pentru tine.

O varietate de organizații oferă câini și pisici de terapie, adică special dresați pentru a efectua vizite la spitalele pentru copii, unitățile de locuință asistată, case de bătrâni, adăposturi și școli. În timpul acestor vizite, oamenii sunt invitați să mângâie și să interacționeze cu animalele, ceea ce le poate îmbunătăți semnificativ starea de spirit și le poate reduce nivelul stresului și al anxietății.