25+ plante toxice pentru animalele de companie

23 Septembrie 2022
general toate articolele
25+ plante toxice pentru animalele de companie - article image

„Ce ai în gură?!” Sună cunoscut, așa-i? Probabil fiecare proprietar de animale de companie își întreabă deseori blănosul.

De aceea, deținerea responsabilă a animalelor de companie include și cunoașterea acelor plante de interior sau flori comune ce pot fi periculoase - sau chiar fatale - pentru animalele de companie.

Pentru a ajuta proprietarii de animale de companie să știe ce plante din gospodăria lor pot fi un motiv de îngrijorare, în special atunci când sunt ingerate, University of Georgia Cooperative Extension a întocmit o listă cu câțiva "vinovați" comuni.

1. Amaryllis (Amaryllis spp.)
Amaryllis conține o substanță cunoscută sub numele de licorină, care poate provoca vărsături sau diaree. Contactul cu seva sau alte părți ale plantei poate provoca, de asemenea, o erupție cutanată.

2. Crocus de toamnă (Colchicum autumnale)
Ingestia de crocus de toamnă poate duce la îmbolnăviri grave sau moarte la câini și pisici. Simptomele includ vărsături, diaree și șoc. Ingestia poate duce, de asemenea, la deteriorarea mai multor organe.

3. Dafin sau dafin dulce (Laurus nobilis)
Dafinul conține eugenol și alte uleiuri esențiale care pot provoca tulburări gastro-intestinale.

4. Caladium (Caladium spp.)
Caladiumul conține particule în seva și sucuri care pot irita gura și pot provoca umflături, salivare sau alte probleme cu dureri de gură sau dificultăți de respirație.

5. Crin (Zantedeschia aethiopica)
Crinii provoacă, de asemenea, iritații ale gurii, salivare și dificultăți la înghițire.

6. Floare cardinală (Lobelia spp.)
Floarea cardinală conține o substanță numită lobelină care duce la tulburări de ritm cardiac, vărsături, dureri abdominale și alte probleme la pisici și câini.

7. Ricin (Ricinus communis)
Boabele de ricin sunt extrem de toxice deoarece conțin substanța extrem de letală ricină, care împiedică celulele să producă proteine ​​care sunt esențiale pentru menținerea funcționării organismului. Simptomele se dezvoltă de obicei la 12 până la 48 de ore după ingestie și includ, printre alte simptome, sete excesivă, pierderea apetitului și a coordonării, slăbiciune și dificultăți de respirație. Ingerarea chiar și în cantități mici se dovedește adesea letală.

8. Cyclamen (Cyclamen spp.)
Ciclamenul poate duce la tulburări gastro-intestinale și erupții cutanate atunci când vine în contact cu animalele de companie.

9. Narcisa (Narcissus spp.)
Narcisele conțin, de asemenea, licorină, care poate provoca vărsături și diaree atunci când sunt ingerate, precum și o erupție cutanată dacă animalele de companie intră în contact cu planta.

10. Crin de zi (Hemerocallis spp.)
Multe specii de crin sunt extrem de periculoase pentru pisici. Crinii de zi sunt extrem de toxici, iar expunerea poate duce la vărsături, inapetență, letargie și insuficiență renală. Nu se știe că sunt toxici pentru câini.

11. Dieffenbachia sau dumbcane (Dieffenbachia seguine)
Dumbcane conține cristale în seva care pot provoca iritații orale intense și senzație de arsură, precum și salivație și dificultăți la înghițire.

12. Crin de Paște, Crin oriental (Lilium spp.)
Crinii de Paște pot fi extrem de toxici pentru pisici, provocând vărsături, insuficiență renală, inapență și chiar moarte. Nu se știe că sunt o amenințare pentru câini.

13. Ureche de elefant (Colocasia esculenta)
Urechea de elefant poate duce la dureri ale gurii, umflare, dificultăți de respirație și alte simptome similare legate de gură atunci când este ingerată. De asemenea, poate provoca erupții cutanate atunci când vine în contact cu animalelor de companie.

14. Iedera engleză (Hedera spp.)
Iedera engleză conține hederagenină, care poate provoca vărsături, dureri abdominale și hipersalivare atunci când este ingerată, precum și erupții cutanate atunci când animalele de companie intră în contact cu aceasta. Frunzișul este mai toxic decât boabele.

15. Foxglove (Digitalis purpurea)
Foxglove conține glicozide cardiace, care sunt extrem de periculoase și pot provoca aritmii cardiace și insuficiență cardiacă, vărsături, diaree, slăbiciune și moarte.

16. Zambile (Hyacinthus spp.)
Ingestia de zambile de catre animalele de companie poate duce la varsaturi, diaree si tremur.

17. Plantă de jad sau plantă de cauciuc chineză/japoneză (Crassula argentea)
Ingestia plantei de jad poate duce la vărsături și necoordonare.

18. Laburnum sau arbore cu lanț de aur (Laburnum anagyroides)
Arborele cu lanț de aur crește viță de vie înflorită care conține compuși chimici care pot provoca tulburări gastro-intestinale atunci când sunt ingerate.

19. Limba soacrei sau plantă șarpe (Sansevieria trifasciata)
Plantele de șarpe conțin saponină, care poate provoca greață, diaree și vărsături la pisici și câini.

20. Vâsc (Phoradendron spp.)
Vâscul conține o substanță numită toxalbumină, care poate provoca vărsături, diaree, dificultăți de respirație și ritm cardiac scăzut.

21. Oleander (Nerium oleander)
Oleander conține glicozide cardiace, iar ingerarea poate duce la diaree, colici, dureri abdominale, salivare și chiar moarte.

22. Philodendron (Monstera deliciosa)
Ingestia filodendronului poate duce la iritații și dureri bucale, umflarea gurii, salivare, vărsături și dificultăți la înghițire. De asemenea, poate provoca o erupție cutanată dacă animalele de companie vin în contact cu frunzele.

23. Rhododendron azalea (Rhododendron spp.)
Rododendronul conține o neurotoxină numită grayantoxină care interferează cu funcția musculară, cardiacă și nervoasă. Ingestia acestei plante poate duce la vărsături, diaree, hipersalivație, slăbiciune, comă, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular și moarte.

24. Palmier Sago (Cycas revoluta)
Sago conține cicazină, care provoacă vărsături, melenă, icter, sete, vânătăi, leziuni hepatice sau insuficiență hepatică atunci când este ingerată de animalele de companie.

25. Schefflera (Schefflera actinophylla)
Schleffera conține compuși iritanți care pot provoca dureri de gură, senzație de arsură în zona din jurul gurii, salivare, vărsături și dificultăți la înghițire.

26. Tisa (Taxus spp.)
Planta de tisa, inclusiv frunzișul, conține taxină, care poate provoca moartea subită la animalele de companie. Semnele precoce includ tremur, dispnee și convulsii.